Patrick Levefere vindt Peter Sagan geen zes miljoen euro waard

Peter Sagan
Wat doet Peter Sagan? Nu wielerploeg Tinkoff ermee ophoudt moet de wereldkampioen naar een nieuwe ploeg op zoek. Fietsensponsor Specialized probeert Sagan bij Patrick Lefevere te parkeren. Maar zover is het nog lang niet.

Zaterdag in Compiègne, één dag voor de start van Parijs-Roubaix. Op zijn iPhone ziet Patrick Lefevere de naam van Mike Sinyard verschijnen. Sinyard is de 66-jarige oprichter en grote baas van Specialized Bicycle Components, de Californische fietsensponsor van Lefevere. Sinyard wil weten hoe Lefevere over de toekomst van Sagan denkt. Lefevere zegt dat hij die kwestie liever niet per telefoon bespreekt. “Dat is het enige telefoontje dat ik tot nu over Sagan heb gevoerd”, zegt Lefevere.

Mike Sinyard voelt de bui hangen. Peter Sagan rijdt nu voor Tinkoff, dat er op het einde van 2016 mee ophoudt. Specialized is fietsensponsor van Tinkoff. Als Tinkoff verdwijnt, riskeert Specialized Sagan te verliezen. Dat ziet de Californische constructeur liever niet gebeuren. Sagan is namelijk een publicitaire magneet, en erg populair in de VS. Daarom kiest Specialized voor de vlucht vooruit. De fietsenconstructeur heeft twee mogelijkheden. Specialized kan proberen om Sagan bij Astana onder te brengen. Ook daar is Specialized de fietsensponsor. Maar dat ziet manager Alexandre Vinokourov niet zitten. Astana draait op het oliegeld uit Kazachstan. Helaas is het crisis en wordt de geldkraan naar wielerploeg Astana wat meer dichtgedraaid. Manager Vinokourov laat grootverdiener Nibali vertrekken en liet al weten dat hij volgend jaar niet naar andere grote namen op zoek is. Hij wil enkel in jong en goedkoop talent investeren.

Blijft over: de Etixx ploeg van Patrick Lefevere. Lefevere heeft een sponsoringovereenkomst met Specialized tot het einde van 2017, met optie op verlenging. Als Specialized Sagan aan boord wil houden, biedt Etixx de perfecte reddingsboei. Om Lefevere wat onder druk te zetten, lekte een zenuwachtige Sinyard naar de Nederlandse krant De Telegraaf, die gisteren in een onbevestigd bericht meldde dat een deal zo goed als rond is. Het nieuws zou volgende maand in de Ronde van Californië worden bekendgemaakt. Maar dat is zonder Lefevere gerekend.

Patrick Lefevere rekent volgend jaar in de klassiekers opnieuw op Terpstra en Stybar en mogelijk doet ook Tom Boonen er nog een half jaar bij. Lefevere ziet ook andere namen op de transfermarkt komen: Van Avermaet, Vanmarcke, Degenkolb. De manager wil alle opties open houden. Sagan? Ook die optie wil Lefevere bekijken. Maar de vraagprijs is absurd hoog. Manager Giovanni Lombardi wil Sagan zes miljoen euro per jaar laten verdienen. Dat is meer dan de vier miljoen die hij nu bij Tinkoff heeft. Het is ook meer dan Chris Froome, die met 5,3 miljoen de best betaalde renner van het peloton is.

Lefevere: “Zes miljoen euro is niet realistisch. Niemand is dat waard. Hoeveel fietsen moet je dan verkopen?” In juni vorig jaar wees Lefevere al een voorstel van Lombardi af om Sagan voor 2,5 miljoen euro van Tinkoff over te nemen. De relatie tussen Sagan en eigenaar Oleg Tinkov stond toen op een dieptepunt. Lefevere bedankte omdat hij het geld niet had. Nu zou Specialized bereid zijn om één derde van het loon van Sagan te betalen. Dat laat nog altijd vier miljoen euro voor Lefevere. “Vier miljoen is twintig procent van het budget van mijn ploeg. En dat voor één coureur. Dan heb ik het nog niet over de hofhouding die hij nog meebrengt”, zegt Lefevere. “Vorig jaar ben ik met de pet rond gegaan bij mijn sponsors om Marcel Kittel te kunnen betalen. Toen ik terugkeerde, lag er niet veel in die pet. Ik ben niet van plan om nog een keer met mijn pet rond te gaan.”

Dan blijft er nog één mogelijkheid over. Het contract van Peter Sagan met Tinkoff loopt af op het einde van 2017. Tinkoff is een ploeg naar Deens recht. Volgens het Deense arbeidsrecht is Tinkoff contractueel verplicht om Sagan nog een salaris voor 2017 uit te betalen, ook als ze er in 2016 mee ophoudt. In dat geval zou Lefevere kunnen volstaan met het saldo, zijnde twee miljoen euro. Maar dat geldt dan enkel voor 2017. Quid daarna? En dus ziet het er niet naar uit dat Patrick Lefevere snel in het vliegtuig naar Californië springt om een deal over Sagan af te ronden. “Ik vlieg niet graag. Als ik toch vlieg, moet er al een kader zijn waarbinnen we over Sagan kunnen onderhandelen. Dat is er niet. En het is ook niet iets dat ik op drie dagen rond heb.”

bron: Het Laatste Nieuws, woensdag 13 april

Advertenties

Reacties staat uit voor Patrick Levefere vindt Peter Sagan geen zes miljoen euro waard

Opgeslagen onder Wielrennen2016

Reacties zijn gesloten.